Over ons

Zanggroep "Dialekgroep Angers!"
Wij zijn Zanggroep "Dialekgroep Angers", een gemengde, amateur-, dialect zanggroep uit de regio  Midden-Limburg.  Onze leden komen uit Kessel, Baarlo, Helden, Panningen en Beesel. Momenteel tellen we 5 bassen, 2 tenoren, 3 alten en 3 sopranen.

Ons repertoire bestaat uit Limburgs dialect liedjes van 1950 tot nu.
Elk liedje zingen we in het dialect van de plaats waar het oorspronkelijk vandaan komt. Zo zingen we bijvoorbeeld liedjes van Carboon in “Heëlesj plat”, van Hans Emmen en Beppie Kraft in het “Mestreechs”, van Frits Rademacher in ‘t "Zitterts", van Harry Bordon en Ben Erkens in "‘t Gelaens" en van Frans Pollux in 't "Venloos" dialect. 

Onder leiding van onze dirigent, Hugo Fredrix, zingen we 3- en 4-stemmig, zowel à capella, als onder begeleiding van een keyboard. We zingen  altijd 100% live!


Historie
De vocalgroep "How About Us" uit Kessel startte in 1992.
In 2011 nam de Zanggroep onder de naam "En Weej Den" deel aan het 11e Krômme Gölde Konkoer met het lied "De vastenaoves-cent".
Onder de naam "How About Us" veroverde de groep in 2003 samen met Fred Walraven en Annette Hanssen de tweede plaats op de liedjeswedstrijd in Kessel met "Kóm èns hiej".
In 2004 nam "How About Us" deel aan het 14e Krômme Gölde Konkoer met het lied "Gönne toemel".
De zangers en zangeressen behaalden in 2005 de zesde plaats op deze liedjeswedstrijd in Kessel met het lied "Wat meint gee?".
De groep nam ook in 2007 deel aan het 17e Krômme Gölde Konkoer en zong het lied "Òppe stang".
In 2011 veranderde de naam in "Dialekgroep Angers!" toen de zangers onder leiding van dirigent René Haustermans besloten uitsluitend Limburgstalige liedjes te gaan zingen.


24-04-2022
Welkom Hugo Fredrix!
Gelukkig zijn we de Corona periode zonder kleerscheuren doorgekomen. Helaas heeft onze dirigente Severine Joordens zich om gezondheidsredenen genoodzaakt gezien te stoppen met het dirigeren van al haar koren. Severine, we hebben genoten van jouw passie voor het zingen en veel van jou geleerd! Dank daarvoor. We wensen jou, Alphons en de kinderen alle goeds toe!
Onze zoektocht naar een opvolger heeft gelukkig nog geen 3 weken geduurd toen we opgelucht en blij onze nieuwe dirigent bekend konden maken:

Hugo Fredrix, docent Conservatorium Maastricht, 
https://www.conservatoriummaastricht.nl/school/meet-our-team/hugo-fredrix
We zijn inmiddels alweer 6 weken met Hugo aan de slag en kunnen tot onze tevredenheid vaststellen, dat Hugo op alle vlakken goed bij onze zanggroep past en we hebben er het volle vertrouwen in, dat we samen een veelbelovende toekomst tegemoet gaan!

06-05-2019
Welkom, Hilde Ubben!
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถWillkommen, Bienvenue, Welcome!๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ

In Wenen trad, twee jaar geleden, op de jaarlijkse, extravagante en exclusive benefietavond “Ball des Lebens” Conchita Wurst op, de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2014. “Ze” waagde zich aan de openingsact uit de legendarische Broadway musical Cabaret uit 1966 en in alle eerlijkheid kunnen we zeggen dat ‘zij’ deze rol alleraardigst, elegant, koket en charmant vertolkte, edoch een ietsje pietsje tam vergeleken met het sinistere, egocentrische, wat achterbakse personage neergezet door de originele zanger met zijn enorm karakteristieke kop en bijzondere stem, Joel Gray of met de latere sensuele, zwoele en sexy uitvoering van Allan Cummings. Conchita weet er op geheel eigen wijze een nieuwe dimensie aan te geven ("Dialekgroep Angers!" kan zich hier helemaal in vinden); de frivoliteit spat er vanaf. Dat laat onverlet dat het een héérlijk, pákkend en tijdloos lied is in welke uitvoering dan ook, de mise-en-scène zeer entertaining en de hele musical en latere film in het algemeen meesterlijk!

๐ŸŽถ๐ŸŽตMeine Damen und Herren, Mesdames et Messieurs, Ladies and Gentlemen๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถGuten Abend, Bon Soir, Good Evening๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถComment ça va, Wie geht’s, Do you feel Good?๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ

Wij voelden ons geenszins goed toen de dirigent van "Dialekgroep Angers!" vorig najaar volkomen onverwacht aankondigde te willen stoppen met onze groep om zich meer te kunnen richten op andere bezigheden. Na 12,5 jaar! Hoe kon dit nu gebeuren? En nog véél belangrijker, hoé moest het nu verder, wilden we en kónden we wel verder? Hoe onthutst, ontdaan en ontregeld wij ook waren van het nieuws, weldra besloten we dat wij het bestaan van onze gezellige en inspirerende groep wilden voortzetten en alle moeite van de afgelopen jaren om te kunnen neerzetten wat we nu zijn, niet ongedaan wilden maken.

๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถFremder, étranger, stranger๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถGlücklich zu sehen, je suis enchanté๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ

Zo gezegd, zo gedaan. Het bestuur trok gedreven en vol goede moed ten strijde op zoek naar een geschikte en beschikbare dirigent. Geen gemakkelijke opgave. Na een maandenlange zoektocht werden onze gebeden verhoord en kondigde zich de reddende engel aan in de vorm van dirigent, arrangeur, pianist en organist, productieleider, choreografe en zelfs jurylid Hilde Ubben uit Roosteren. Een snuffelles, een voorzichtige kennismaking die meer leek op een vliegende start waar ons prompt een paar leuke, in ons repertoire passende, nieuwe nummers werden gepresenteerd, werd door beide partijen zeer positief ervaren en eenieder voelde, hoe stiekempjes een beetje onverwacht wellicht, overduidelijk DE KLIK! Waarachtig, wat prachtig!

๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถUnd sagen๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถWillkommen, Bienvenue, Welcome๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ

Een staat van dienst waar je U tegen zegt, heeft ‘onze’ Hilde. Diverse studies aan o.a. conservatoria in Maastricht en Tilburg heeft ze volbracht en vervolgens al meer dan dertig jaar ervaring opgebouwd door privé pianoles te geven maar ook les te geven op tal van muziekscholen en zelfs bij de NATO. Ook heeft ze diverse koren onder haar hoede gehad en heden ten dage nog steeds die zelfs in de prijzen gevallen zijn op concoursen. Wij zijn flink onder de indruk maar zien een spannende, leerzame, dynamische en wellicht vernieuwende toekomst in het verschiet en zijn apetrots dat een professional van dit kaliber met ons aan de slag wil.

๐ŸŽต๐ŸŽถ๐ŸŽตAnd now presenting the "Dialekgroep Angers!",  Boys & Girls!๐ŸŽต๐ŸŽถ๐ŸŽต

Alten Rezi, Anja en Josefien, bassen Hans, John, Jack en Har, tenoren Hay, Peter en Jan en sopranen Ada, Germie, Marij en Rosalie zijn allen verguld met deze aanwinst en nu is daar eindelijk de start van het nieuw culturele seizoen 2019-2020. Vol overgave zullen wij ons gaan voorbereiden op een aantal optredens die al lang geleden ingepland zijn maar ons ook gaan toeleggen op nieuwe nummers! Hilde heeft ons tijdens de laatste paar lessen vóór de grote vakantie al laten kennismaken met haar tempo en ons enthousiast en onverschrokken een voorproefje gegeven van wat ons te wachten staat en wat zij allemaal met ons van plan is………Mama Mia, niet misselijk maar reuze spannend! Wellicht dat we ons gaan heruitvinden en worden wij nu DialekgroepAngers 2.0.
Wij zijn er klaar voor! Wij hebben er zin in! U ook?!

๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถEnchanté Madame Ubben!๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถWir sagen๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถWillkommen, Bienvenue, Welcome๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถim Kessel, au Ton en Marij, to Dialekgroep Angers!๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ

๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถWillkommen, Bienvenue, Welcome๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถGlücklich zu sehen, nous sommes enchantées๐ŸŽถ๐ŸŽต๐ŸŽถ
๐ŸŽต๐ŸŽถ๐ŸŽตHappy to see you, Bleibe, Reste, Stay!๐ŸŽถ๐ŸŽต

06-05-2019 by REL


24-05-2019
Bedankt, René Haustermans!
“…je pars, ce n’est qu’un au revoir…”.

Het lied “Auld Lang Syne”, dat van oorsprong een Schots gedicht uit 1788 van schrijver Robert Burns is, wordt gezongen op tal van gelegenheden die met het nemen van afscheid van welke aard dan ook gepaard gaan; bijvoorbeeld afscheid nemen op oudjaarsavond van het afgelopen jaar, afscheid nemen van de schooltijd bij diploma-uitreikingen, afscheid nemen van vertrekkende collega’s of van een dierbaar familielid op een begrafenis.

Zo hebben wij, leden van Dialekgroep Angers!, zingend, proostend en sjoenkelend afscheid genomen van onze, zo alom geliefde dirigent René Haustermans. Na 12,5 jaar innige samenwerking een koperen ‘bruiloft’ waardig! ๐Ÿ™‚

Twee onzer leden hadden zich enthousiast opgeworpen het lied “As ich aan dich dink” van de Roggelse formatie Sjeng & the Gang van toepasselijke tekst te voorzien. Hiermee, hebben wij afgelopen vrijdagavond, na onze reguliere afsluiter ’Ut is Gedaon’ waarvan de lading nu ineens flínk binnen kwam, en de diverse Zugaben, ons allerlaatste optreden samen met René, afgesloten. De dames van het Katholieke Vrouwen Gilde te Geleen verguld om getuige te hebben mogen zijn van dit intense schouwspel en onder de indruk van ons unieke optreden achterlatend.

Zoals “Auld Lang Syne” door de jaren heen door tal van artiesten zeer divers is geinterpreteerd, gepimpt, vertaald, gezongen en gespeeld zo wist ook René aan de dialekliedjes die hij ons toe vertrouwde van bekende en minder bekende Limburgse artiesten en troubadours een eigen draai te geven. Vaak leidde dit tot grote hilariteit wanneer het publiek tijdens optredens probeerde mee te zingen en vreselijk de mist in ging bij een, door René, ingebouwd huppeltje of verrassende kwinkslag.

Zonder René Haustermans zouden wij, "Dialekgroep Angers!" niet zijn wie we nu zijn en waar wij unaniem voor staan. Ongeveer 9 jaar geleden heeft hij ons op het Limburgse dialekt spoor gezet en na wat drempelvrees is er tegenwoordig niemand die terug zou willen naar het ‘meertalige pop repertoire’ van voorheen, om het zo maar even te noemen. Naast dat we gewoon graag zingen, brengen wij als het ware een eerbetoon aan de rijke (oude) Limburgse zang- en muziekcultuur en zijn daarin uniek. Het is ontroerend en hartverwarmend te ervaren hoe goed onze optredens door héél Limburg, ontvangen worden door ons publiek.

Na 12,5 jaar trouwe dienst, elke maandagavond vanuit Sittard naar de repetitie komend, een lading enthousiasme, kennis en kunde meenemend, een vier-stemmig, 15-koppen tellende zanggroep met zachte hand en nooit aflatende humor, wat regelmatig tot buikpijn van het lachen leidde, te hebben gevormd tot wat wij nu zijn, is het nu tijd voor René zich op andere passies te concentreren. Daklozen, ouderen, radio, projecten op scholen etc. verdienen nu zijn aandacht. Dit is spijtig voor ons maar wel begrijpelijk.

Uit de grond van ons hart bedanken wij, leden en bestuur van "Dialekgroep Angers!", René, een toonbeeld van veelzijdigheid, voor alles en wensen wij hem volmondig heel veel succes en alle goeds toe! Regelmatig zullen wij met een grote grijns op onze gezichten terugkijken op fantastische, inspirerende, leerzame, ontroerende, diepgaande én kolderieke jaren samen met René Haustermans oet Zittert.

“…eine richtige Zitterdenaer, goud, gezãllich, geistig, ein bezunjer jòngk,
eine vlaegel mer eine finnemenale dirisjent…”

24-05-2019 by REL

 

Over ons